Geplaatst in blogs

De Kik gaf de kick!

Twee dagen later en nog steeds zit ik een beetje op een roze wolk! Wat was het gaaf afgelopen zaterdag in Theater de Kik in Elst. 

Een jaar en een week geleden speelde ik voor het eerst in mijn leven een soloprogramma. Liedjes van overleden Nederlandstalige artiesten. Retespannend natuurlijk. Kan ik dat wel? Gaan er mensen komen? Wat zullen anderen ervan vinden? 

Vanwege al die vragen begon ik redelijk veilig. In een zaal in Huissen (mijn geboorte stad) een gratis concert met vrijwillige bijdrage. En ja… het lukte. Een uitverkochte (of nou ja… uitgeserveerde) zaal vol mensen en heel veel enthousiaste reacties. Tja en dan? Dan gaat het kriebelen. Dit was leuk. Dit was heel leuk! Dit wil ik nog een keer!!!

Niet veel later kregen we de kans om voor een ouderenbond ons programma nog een keer te spelen. Leuk natuurlijk omdat al die voorbereidingstijd dan niet voor één voorstelling is geweest. Maar dat was het nog niet. We wilden er nog een schepje bovenop. Vandaar dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en contact heb gezocht met theater de Kik in Elst. En ja daar konden we terecht. We mochten spelen op de presentatie avond. 15 minuten als preview van ons concert. Dat was misschien wel nog spannender want nu moest je in 15 minuten een goede indruk achter laten. Niks geen tijd om rustig op te bouwen maar direct knallen. Maar wat heeft de Kik een fijne achterban. Ze hadden er zin in en wilden meer zien want bij de voorverkoop voor vrienden van het theater werden er al ruim 100 kaarten verkocht. En niet veel later was ook de rest van de zaal uitverkocht. 

Tijdens die presentatie avond hebben we het publiek in Elst gevraagd welke artiesten ze graag wilden horen. Gelukkig heel veel Hollandse Meesters die al in ons programma zaten maar ook een aantal namen die nog niet op onze repertoirelijst stonden. Dus we konden aan de bak. We zijn met het combo weer bij elkaar gekomen om een aantal nieuwe nummers in te studeren. Zo hebben Benny Nijman, Annie de Reuver, Lennaert Nijgh, Zangeres zonder naam, Dorus en vele andere nog een plek gekregen in het programma. Ook hebben een paar mooie ballads plaats gemaakt voor een vlotter en meer herkenbaarder repertoire. Maar naast die nieuwe medley’s besloten we ook een blokje ‘u vraagt wij draaien’ erin te verwerken. Het publiek mocht artiesten noemen en wij zouden het proberen te spelen. (als dat maar goed gaat!?) Maar wat was dat leuk! Ik kreeg er geen genoeg van. Ik denk dat we daardoor ook een kwartier zijn uitgelopen maar de sfeer zat er lekker in. Het publiek kwam met leuke suggesties. Zo hebben we Anneke Grönloh, Koos Alberts, Suger Lee Hooper, Nico Haak, Jules de Corte e.d. gespeeld. (OK, de één klonk waarschijnlijk wat beter dan de ander maar volgens mij hebben we vrijwel alle suggesties de revue laten passeren.)

Niet alleen bij dit blokje was het publiek enthousiast betrokken maar al vanaf het derde nummer werd er luidkeels meegezongen en reageerde men spontaan op al mijn vragen. En dat is heerlijk. Dan krijgt de avond de flow waarop je alleen maar kunt hopen. En mijn avond is dan compleet als het lukt om na een blokje met een hoop ongein je ook weer een heel klein, zacht en ingetogen liedje kan doen waarbij de zaal weer muisstil zit te luisteren. 

En tja, dan ben je inmiddels weer twee dagen verder. De eerste foto’s en filmpjes druppelen binnen en het nagenieten kan beginnen. Maar ook het nadenken. Want wat zou ik dit graag nog veel vaker willen doen. En inmiddels begin ik te geloven dat er een grote groep mensen is die ook graag nog een avondje geniet van al de prachtige Nederlandstalige nummers. En zoals iemand gister in het publiek zei: “Dit concept moet je nooit meer loslaten.” Er komen vanzelf weer nieuwe artiesten bij dit je kunt toevoegen nadat ze overlijden en er zijn nog avonden genoeg te vullen met dit mooie repertoire. Toon, Wim, Ramses, Andre, Frans, Annie, Joop, Robert en al die andere zangers, zangeressen, tekstschrijvers en componisten! Dank voor dit dankbare, tijdloze en schitterende repertoire!

foto: Stephan Markus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.